Новости интернет-партнеров

Размер текста
18.08.2015

Олексій Павленко: Аграрна розписка — надійний та ліквідний інструмент залучення фінансування в АПК

В Україні розпочав роботу реєстр аграрних розписок, а до самого проекту долучаються ще три області — Вінницька, Черкаська та Харківська. Про це йдеться в статті Міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка для «Економічної правди».

«Єдина інформаційна система, що містить відомості про реквізити виданих і погашених розписок, уже працює. Для широкого застосування інструменту бракує довіри аграріїв і кредиторів. Звичайно, усе нове насторожує. Водночас учасники ринку розуміють, що зміни назріли, тому потрібно працювати з новими інструментами, збільшуючи прозорість і довіру», — зазначив Міністр.

Він підкреслив, що цей інструмент дешевший і простіший в адмініструванні порівняно з банківським кредитуванням, вексельним фінансуванням та товарними кредитами, які донедавна були чи не єдиним джерелом залучення фінансів в АПК. Аграрна розписка надійна для обох сторін, адже фіксує безумовне зобов'язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити кошти кредитору в обмін на отримані матеріально-технічні чи фінансові ресурси. «Предметом застави є майбутній урожай, він може бути застрахований кредитором або боржником. Додатково законом передбачено погашення заборгованості за аграрною розпискою з наступних врожаїв, якщо першого врожаю було недостатньо. Страхування є добровільним, тому кожен вибирає сам: сподіватися, що природа не буде примхливою, або ж убезпечити власний бізнес», — наголосив Олексій Павленко.

Він нагадав, що пілотний проект стартував у Полтавській області. 13 лютого 2015 року компанії «ПЗК-агро» була видана перша аграрна розписка на 32 тонни насіння соняшника. Кредитор — сільськогосподарське підприємство «Комбікормовий завод». Договірна вартість розписки склала 192 тис. грн. Механізм українських аграрних розписок базується на так званих розписках-договорах CPR — Cedula de Produto Rural, запроваджених у Бразилії у 1994 році. Країна отримала успішний досвід, адже зараз майже 40% кредитування здійснюється саме завдяки таким договорам.

Прес-служба Мінагрополітики

Наш комментарий:

Аграрии будут рады получить еще один инструмент обеспечения;

Агрострахование в Украине есть, вопреки,  а не бладаря законодательству. Есть и инфраструктура: надежные страховщики, профессиональные брокеры,  сертифицированные аджастеры и сюрвейеры.

Источник: Міністерство аграрної політики та продовольства України
 

Обзор DEDALINFO