Почитаем прессу

Размер текста
02.12.2014

Блокпост на шляху до Європи

Агрохолдинг «Мрія», який оголосив дефолт, пропонує своїм основним лізингодавцям — компаніям «ОТП Лізинг», «Унікредит Лізинг» і «Райффайзен ЛізінгАваль» у рамках реструктуризації списати 70% боргу. Такі умови є неприйнятними. Про це повідомила на прес-конференції генеральний директор «Унікредит Лізинг» Лариса Чернишова.

Зокрема «Мрія» взяла в лізинг комбайни і трактори на загальну суму майже 60 мільйонів доларів. У суді та виконавчій службі лізингові компанії до свого боржника не висувають грошових вимог, а просять повернути техніку. Та через протидію служби безпеки «Мрії», яка виставляє протисвоїх кредиторів блокпости, жодна з лізингових компаній навіть на підставі судових рішень не може вилучити в агрохолдингу надану в лізинг техніку.

Переговори агрохолдингу «Мрія» про реструктуризацію боргу глава правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач назвав «фарсом і затягуванням часу, коли керівництво компанії продовжує керувати нею, грошовими потоками та отримує час приховати і заховати те, що ще потрібно сховати».

Пан Тамаш Хак-Ковач нагадав, що Президент Петро Порошенко заявляє  про невідворотність європейського вектора для України і запевнив, що реалізація такого вектора можлива лише за умови, що суди, виконавча служба та правоохоронні органи почнуть працювати на європейських засадах. Тобто професійно і чесно щодо інвестора.

Гендиректор компанії «ОТП Лізинг» Андрій Павлушин зазначив, що посилання боржника на воєнний час не витримує жодної критики. Оскільки є сільгоспкомпанії, наприклад «Бета-Агро-Інвест», які працюють у зоні АТО, але виконують усі свої зобов’язання за лізинговими договорами, розраховуються за техніку. Тож це питання відповідальності власника, його турботи про репутацію.

КОМПЕТЕНТНО

Марина МАСІЧ,
директор Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців»:

— Лізингова спільнота просить керівництво держави та Генерального прокурора України невідкладно втрутитися в ситуацію, вжити перш за все термінових заходів до збереження майна агрохолдингу, до повернення техніки законним власникам, а також до розслідування можливих протиправних дій менеджменту чи акціонерів.Адже це вжена сьогодні спричиняє шкоду інвестиційній привабливості України, розчаровуєнинішніх та відлякує потенційних інвесторів. Техніка, що повинна бути вилучена в  неблагонадійного лізингоотримувача, запрацює в інших аграрних господарствах та холдингах України, там, де її використовуватимуть ефективніше та раціональніше.

Источник: «Урядовий кур’єр»
 

Обзор DEDALINFO