Почитаем прессу

Размер текста
13.09.2016
Рінат Ахметов. SARYMSAKOV ANDREY / Shutterstock.com
Рінат Ахметов. SARYMSAKOV ANDREY / Shutterstock.com

Кульбіти зі страховкою: в страховому бізнесі Ріната Ахметова намічається зміна власника

Директора СТ «Іллічівське» Юрія Гришана відсторонено від посади.

У п'ятницю «Метінвест» публічно повідомив про те, що т.в.о. директора ПрАТ «СТ «Іллічівське», що входить до Групи, призначено Сергія Процика. «Сергій Процик має значний досвід у фінансовому та в страховому бізнесі: з 2005 по 2008 роки він був головою правління страхової компанії «Саламандра-Україна»; з 2012 по 2015 рік очолював факторингову компанію «Маркс.Капітал» ─ ідеться в релізі. Обидві ці компанії належать бізнесмену Юрію Явтушенку.

Про те, що Рінат Ахметов збирається позбутися цієї частини свого бізнесу, відомо вже давно. Ще в квітні, згідно з повідомленням АМКУ, Белізська компанія Orange Capital отримала дозвіл на придбання понад 50% акцій страхового товариства «Іллічівське». За інформацією опитаних Forbes учасників ринку, цей хедж-фонд може бути пов'язаний з Юрієм Гришаном, який якраз керував компанією до того, як минулої п'ятниці акціонери не усунули його з посади на два місяці. І зараз головним претендентом на купівлю Страхового товариства залишається бізнесмен Юрій Явтушенко.

СТ «Іллічівське» ─ досить велика компанія. За другий квартал 2016 року їй вдалося укласти 41 000 договорів ОСАЦВ і зібрати 22 млн гривень премій. У минулому році «лайфовий» підрозділ «Іллічівського» зміг увійти в ТОП-10 компаній у своєму сегменті.

Ми плануємо отримати клієнтів і мережу збуту. Можливо, якщо в компанії нормальна економіка, ─ приєднати до СК «ДІМ Страхування» (також належить бізнесмену. ─ Forbes)
Юрій Явтушенко

Згідно з офіційним повідомленням, перед новим керівництвом акціонери поставили завдання провести аудиторську перевірку поточного стану компанії, стабілізувати і розвивати бізнес. «Виконання всіх зобов'язань перед клієнтами і партнерами є безумовним для обох страхових компаній», ─ ідеться в повідомленні, поширеному в минулу п'ятницю. У бесіді з журналістом Forbes Юрій Гришан повідомив, що для нього ці призначення стали несподіванкою.

За словами Гришана, у інвесторів Orange Capital була угода з акціонерами на купівлю «Іллічівського», і була заявлена готовність його докапіталізувати і розвивати. При цьому однією з умов значилося збереження нинішнього менеджменту компанії.

Але в «Метінвесті», схоже, обрали іншого покупця і дозволили менеджерам Явтушенка зайти в компанію для проведення аудиту. «Ми плануємо придбати клієнтів і мережу збуту. Можливо, якщо в компанії нормальна економіка, ─ приєднати до СК «ДІМ Страхування» (також належить бізнесмену. ─ Forbes)», ─ каже Юрій Явтушенко.

Водночас учасники ринку вважають, що в «Іллічівського» були фінансові труднощі. «Розмови про те, що в цієї компанії не зовсім чисто в звітності, ходили по ринку останній рік», ─ каже співрозмовник Forbes на правах анонімності. А те, що «Іллічівське» потребує докапіталізації, не приховує і сам Гришан. За його словами, в компанію потрібно влити до 90 млн гривень, і це готовий зробити інвестор, якому АМКУ вже дозволив придбати частину ПрАТ.

Уже екс-глава СТ «Іллічівське» Юрій Гришан ─ відома постать на страховому ринку: він «за сумісництвом» є президентом Моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ). Під його керівництвом Бюро змогло позбутися нав'язливого контролю з боку депутатів. Крім того, за словами учасників ринку, за цей період МТСБУ стало більш відритим, а про нові корупційні схеми з фондами Бюро більше не чути.

Однак аудит в «Іллічівському» загрожує репутаційними ризиками для МТСБУ. Якщо публічно будуть доведені маніпуляції зі звітністю, питання виникнуть до президії Бюро. Співрозмовник Forbes всередині компанії, який побажав залишитися неназваним, повідомив, що наявні проблеми, зокрема ─ потреба в докапіталізації ─ пов'язані з частими «не зовсім ринковими» вимогами акціонерів до діяльності компанії.

На мою думку, когось корумпували. Це рейдерське захоплення
Максим Поляков, нардеп від «Народного Фронту»

У самому Бюро повідомляють, що заборгованостей перед фондами станом на 9 вересня 2016 року в «Іллічівського» немає. «Показники якості роботи компанії за підсумками 2-го кварталу знаходяться у відкритому доступі на сайті МТСБУ. Терміни врегулювання і рівень скарг відповідають середньоринковим показникам», ─ ідеться у відповіді Бюро на запит Forbes. Водночас слід зазначити, що терміни врегулювання залишають бажати кращого. За останніми даними МТСБУ, компанія в середньому врегулює вимоги за 131 день від дати ДТП.

Угода між «Метінвестом» і Юрієм Явтушенком може принести підприємцю не тільки ринкові, а й політичні дивіденди. Явтушенко бажає отримати сильніший вплив на МТСБУ. СК «Іллічівська» є членом президії Бюро, і відповідно Явтушенко зможе забезпечити наявність у президії свого представника.

Екс-керівник Нацкоміфінуслуг, а нині народний депутат від «Народного Фронту» Максим Поляков жорстко висловився щодо можливих змін у складі президії Бюро: «На мою думку, когось корумпували. Це рейдерське захоплення», ─ сказав він агентству «Інтерфакс-Україна», додавши, що подібні дії є загрозою для тисячі страхувальників.

На цьому грунті між Явтушенком і Поляковим назріває конфлікт, хоча раніше в бесіді з кореспондентом Forbes бізнесмен позитивно відгукувався про діяльність Полякова на посаді глави Нацкомфінпослуг. Тепер же тональність спілкування кардинально змінилася. «Я пообіцяв одному своєму другові не коментувати дії депутата Максима Полякова. Але в цій ситуації можу сказати таке: даний коментар і раніше розміщені проти мене і моєї діяльності замовні матеріали ─ справа рук одного колективу. Ми звернулися в НАБУ з проханням дати правову оцінку тій ситуації, коли подільники Арбузова (швидше за все, мова йде про колишніх керівників Нацкомфінпослуг Бориса Візирова і Віктора Берліна, яких пов'язують із Сергієм Арбузовим. ─ Forbes) разом з представниками нової влади досі впливають на страховий ринок України», ─ резюмує Явтушенко.

А Юрію Гришану, швидше за все, доведеться покинути посаду президента МТСБУ. У самому Бюро це питання коментують поки що досить обтічно. «Відповідно до Статуту МТСБУ, відкликання та обрання Президента відноситься до компетенції виключно Президії МТСБУ, а не загальних зборів. На даний момент МТСБУ не має офіційного підтвердження того факту, що Гришан Юрій Петрович більше не є уповноваженим представником СТ «Іллічівське» в МТСБУ як член Президії», ─ сказано у відповіді МТСБУ на запит Forbes.

Олександр Мойсеєнко

Источник: Forbes.net.ua
 

Обзор DEDALINFO