Пресс-релизы

Размер текста
10.04.2014

Законопроект 4665 від 9 квітня 2014 року

Тривалий час на страховому ринку обговорюється питання діяльності Координаційної ради Моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ). Для усіх страховиків, які здійснюють страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам, МТСБУ є єдиним об’єднанням, а його Координаційна рада виконуючи функції органу нагляду та контролю за діяльністю бюро, має широкі повноваження стосовно впливу на його роботу.

Однак, аналізуючи досвід європейських країн, спостерігається тенденція здійснення контролю за такими об’єднаннями не в межах діяльності окремого органу, а шляхом взаємодії бюро і регулятора ринку та широких саморегулівних повноважень страховиків-учасників бюро.

Саме тому, до Верховної Ради України було подано проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»
(реєстр. №4665 від 9 квітня 2014 року), яким запропоновано підвищити роль учасників страхового ринку – членів МТСБУ у прийнятті управлінських рішень щодо діяльності бюро та оптимізувати схему контролю за його роботою шляхом залучення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Коментуючи зазначений законопроект Ольга Бєлькова, народний депутат України, член Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, зазначила: «Контроль за діяльністю МТСБУ має забезпечуватися шляхом участі уповноваженого органу та суб’єктів, які безпосередньо здійснюють діяльність на страховому ринку. Наприклад, досвід Чехії, Угорщини, Польщі, Франції, Німеччини та інших країн підтверджує – ефективною є схема, коли нагляд за діяльністю об’єднань, які за своєю природою аналогічні до МТСБУ, здійснюється регулятором. На цьому втручання держави в управління такими об’єднаннями припиняється. Натомість, основні рішення щодо ключових питань їх діяльності самостійно приймаються учасниками зазначених об’єднань.


Станом на сьогодні, у МТСБУ функціонує інша схема контролю та прийняття рішень, тому внесений законопроект покликаний впровадити європейський досвід регулювання діяльності об’єднань страхового ринку та ліквідувати прогалину законодавства щодо контролю та нагляду за МТСБУ».

Источник: Дедал Инфо
 

Обзор DEDALINFO