Новости ДедалИнфо

Размер текста
19.12.2012
Марине Саркисян, Олександр Темніков, КНЕУ ім.. В.Гетьмана
Марине Саркисян, Олександр Темніков, КНЕУ ім.. В.Гетьмана

Особливості превентивної та інвестиційної діяльності страховика, перестраховика при застосуванні стандарту ISO 26000/2010

Постановка проблеми. Страховик, перестраховик має основне призначення  надання послуг с керуванням ризиків, соціальна відповідальність яких, багато в чому залежить від якості та ефективності  превентивної та інвестиційної діяльності.
Ціль статті. В статті розкриваються особливості  превентивної та інвестиційної діяльності страховика, перестраховика при застосуванні стандарту ISO 26000/2010.

Останні дослідження  і публікації. Превентивній та інвестиційній діяльності в страхуванні, перестрахуванні присвячені роботи вітчизняних та західних вчених, таких як Баранова О., Гаманкова О., Залєтов О, Мурашко О., Осадець С., Бланд Д., Пфайфер К.  та ін.. Проте, розгляд цієї проблематики з точки зору корпоративної соціальної відповідальності носять здебільшого фрагментарний характер.

Основна частина. Бізнес і організації функціонують не в замкненому середовищі. Їх взаємини з суспільством і навколишнім середовищем, в якому вони працюють, є важливим чинником, який впливає як прямо, так і опосередковано на всі сфери бізнесу та на їх здатність продовжувати працювати результативно. Тому для подальшої ефективної діяльності важливо приділяти значну увагу саме таким взаємовідносинам.

ІSО 26000 - це керівництво про те, як підприємства та організації можуть працювати соціально відповідальним чином, що означає прозору і етичну поведінку, яка сприяє здоров'ю та добробуту суспільства.

Даний стандарт розроблений для всіх типів підприємств, тож не виключенням є і страхові компанії. Страховики розпоряджаються грошима страхувальників, а, отже, їх відповідальність посилюється як в правовому, так і в соціальному плані. В правові аспекти не будемо поглиблюватись, адже відомо що діяльність страхових компаній досить суворо контролюється з боку держави, зокрема процес надання ліцензій та дозволів на діяльність. А от питання соціальної відповідальності залишається не вирішеним, оскільки воно проявляється поза межами впливу держави, а отже потрапляє під контроль саме страхових компаній. На далі під страховими компаніями (страховиками) потрібно розуміти лайфового страховика, нон-лайфового страховика та перестраховика.

Розглядати особливості інвестиційної та превентивної діяльності страховиків при застосування стандарту ISO 26000/2009 будемо вдаватися до порівняння цих видів діяльності при застосуванні та без застосування стандарту.

У розвиненому суспільстві через поширеність та високий ступінь розвитку фінансових інститутів панівною є частка фінансових інвестицій. Фінансові страхові інвестиції – це вкладення страхових компаній у різні фінансові інструменти (цінні папери, депозити), тому страхові компанії представляють один з найважливіших видів спеціальних небанківських кредитно-фінансових установ. Для них характерною є особлива форма залучення коштів – продаж страхових полісів. Головна стаття їхніх активів – облігації промислових компаній, акції, державні цінні папери [2, с. 87]. Як правило, щорічне надходження коштів до страхових компаній у вигляді страхових премій та доходів від активних операцій набагато перевищує суму виплат володарям полісів. Це дає змогу цим компаніям збільшувати інвестиції у високодохідні довгострокові цінні папери, насамперед в облігації промислових компаній та в заставні під нерухомість.

Особливість інвестиційної політики страхових компаній полягає в тому, що акумульовані капітали належать індивідуальним страхувальникам і лише тимчасово перебувають у розпорядженні страхової компанії. Відповідно, інвестиційний портфель таких компаній має насамперед відповідати вимогам надійності, а вже потім – прибутковості. Саме на даному етапі постає питання соціальної відповідальності інвестиційної діяльності страхової компанії, оскільки кожний страховик повинен враховувати потреби суспільства у збережені їх коштів.  Цим зумовлено певну консервативність інвестиційної політики страхових компаній – в економічно розвинутих країнах саме вони є основним покупцем державних цінних паперів, що забезпечує для держави стабільне розміщення державних позик, а для страхових компаній – інвестиції в надійні цінні папери [3, с. 38]. 
З метою захисту страхувальників від невиконання страховиком своїх зобов’язань установлюється державний контроль за інвестиційною діяльністю. Директивами ЄС визначено розміри обсягів інвестицій страхових резервів, а саме: вкладення в нерухомість – не більше 10 % загального обсягу резервів за кожним об’єктом; вкладення в акції, які котируються, та гарантовані кредити – не більше 10 % розміру резервів за кожним із видів зазначених вкладів; інвестиції в незабезпечені кредити – не більше 5 % за кожним їх видом; в акції, що не котируються, – не більше 10 % у сукупності вкладень; у готівку – не більше 3 % загальної суми резервів [4, с. 108].


Рис. 1. Структура активів, дозволених для представлення коштів страхових резервів (ст. 31 Закону України «Про страхування») станом на 31.03.2011 р. (млн. грн., %) [5].

Рис. 2. Структура активів, якими представлено кошти страхових резервів, станом на 31.03.11 р. (млн. грн., %) [5].
Навіть із встановленим контролем держави, страхові компанії все одно формують самостійно портфель коштів страхових резервів. Більшість страхових компаній навіть не має ретельно розробленої інвестиційної стратегії та вкладає кошти у фінансові інструменти афілійованих структур чи у банківські депозити. Розглядаючи структуру активів страхових компаній, необхідно зазначити, що майже 50 % припадає на депозити й грошові кошти, замість 30% дозволених. Хоча страхові компанії і вільні у виборі банківських установ для вкладання коштів, але все ж таки в українських реаліях, такий вид інвестицій є досить ризиковим, оскільки багато Українських банків становляться банкрутами. Портфель розміщення активів страховиків потребує оптимізації, а потенціал фондового ринку використовується менше, ніж на 45 %.

Тепер перейдемо до превентивної діяльності. Превентивна діяльність страховика полягає у здійсненні комплексу заходів, спрямованих на попередження або зменшення наслідків негативних подій. Класичним прикладом може слугувати обладнання автомобіля – об’єкту страхування, супутниковим датчиком, що дозволяє відслідковувати її пересування та місце знаходження. Щодо даного виду діяльності, то тут все залежить від варіантів її фінансування. Варіант перший: вона може закладатися в навантаження при формуванні страхового тарифу [1,с.293].         

У цьому випадку розмір страхового тарифу прямо залежить від превентивної діяльності. Варіант другий: якщо страховик розглядає попереджувальну діяльність як ефективний захід, забезпечує зниження витрат компанії на компенсацію збитків і здійснює її за рахунок власних коштів, тоді це сприяє зниженню страхового тарифу, що є більш соціально справедливим.
Як відомо, основною метою превентивних заходів при комерційному страхуванні є підвищення ефективності страхування з метою отримання доходу. У практиці страхування використовуються різні методики оцінки економічної ефективності попереджувальної діяльності страхових компаній, що базується на статистичних даних та експертних оцінках. Превентивний захід розглядається як ефективний, якщо з його проведенням очікується зменшення компенсаційних виплат страхової організації. Тому в якості превентивних заходів страховика розглядають аудит та моніторинг сфери перебування об’єкта страхування. Ці заходи, спрямовані на виявлення несприятливих ситуацій і відповідно винуватців, до яким може бути застосований регресний позов, а також діяльність, що забезпечує зниження збитку і необхідність її компенсації потерпілим. Все це відповідає інтересам страхової компанії.

В інвестиційному контексті мета страховика може бути реалізована двома основними шляхами - це отримання доходу від високоприбуткового інвестування будь-якої спрямованості та отримання доходу, який формується за рахунок низько-ефективної превентивної діяльності, направленої на зниження ризиків. Перший спосіб відповідає потребам логіці соціальної відповідальності, а от другий викривлює саму сутність призначення страхових компаній. Страхові компанії повинні знижувати ймовірність настання страхового випадку, що є важливим як для самого страховика так і для страхувальника.

Слід зазначити що можливий симбіоз заходів інвестиційної, превентивної діяльності та заходів щодо соціальної відповідальності. Яскравим прикладом такого симбіозу слугує вітчизняна страхова компанія «Альфа-страхування», яка інвестує частину своїх резервів в акції компанії «Нанотехнології і наноматеріали». Остання випускає штучний женьшень з органічним германієм, отриманим за допомогою нанотехнологій та необхідним для підтримки достатнього імунітету. Таким чином, страхова компанія , продаючи страховий поліс медичного страхування , пропонує обстеження та діагностику  та визначає, знову ж таки за допомогою нанотехнологій, потребу в органічних металах – оксиди срібла, цинка, міді тощо. Таким чином, і страховик, і виробник, і постачальник нанорганічних металів покращують здоров’я, знижують ризики захворювання, збитковості страхової компанії, отримують додатковий високий дохід від інвестування в акції нанопідприємства.

Висновки. Отже, на нашу думку, соціально відповідальним кроком на шляху отримання прибутку від страхових операцій є проведення превентивних заходів, що забезпечують зниження рівня небезпеки і недопущення або зниження збитків внаслідок настання негативних подій. Проте превентивні заходи є предметом конфлікту інтересів страховика і страхувальника, що пов'язане з тим, що перші зацікавлені в зниженні розмірів компенсації на тлі високих тарифів, а другі - в зменшенні страхових тарифів.

Використані джерела:

1. Машина Н.І. Страхування для туристичних підприємств. Навчальний посібник. / Н.І.Машина. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 368 с.
2. Осадець С. С. Страхування : підручник / С. С. Осадець. – К. : КНЕУ, 2002. – 599 с.
3. Паращак О. Стратегічних інвесторів на всіх вистачить! В Україні назріває інвестиційний та портфельний «бум» / О. Паращак // Страхова справа. – 2007. – № 2. – С. 36–66.
4. Фурман В. М. Ризики в інвестиційній та фінансовій діяльності страховика / В. М. Фурман // Фінанси України. – 2008. – № 2. – С. 107–114.
5. Форіншурер. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу : // http://forinsurer.com

Источник: Дедал Инфо
 

Обзор DEDALINFO