Новости интернет-партнеров

Размер текста
08.08.2013

В Україні знищено ринок страхових посередників

У Києві страхові агенти почали масово продавати поліси неіснуючих страхових компаній.

Відповідні фірми можна спостерігати в різних районах столиці.

Людям пропонують поліси давно збанкрутілих страхових компаній за дуже низькою ціною. Як потім показала практика, за даними полісами страхових виплат не буде.

Прокоментувати ситуацію, що відбувається на страховому ринку України ми запросили аналітика в області ринку страхування Ібрагіма Габідуліна.

Експерт вважає, що страховики не лобіюють інтереси розвитку агентських мереж та інституту страхових брокерів. Натомість вони кинулися створювати свої філії та регіональні представництва. Як виявилось, ця стратегія розвитку завела в глухий кут. Про такі ризики Габідулін попереджав ще в 2005 році на Ялтинському Форумі учасників страхового ринку.

«Моя доповідь з дослідженнями під назвою «Інститут брокерів, як альтернатива розвитку регіональних структур страхових компаній» тоді залишився непоміченою. На цьому форумі ми хотіли достукатися до регуляторів, але страховики нас тоді не підтримали.

Прийнятий Закон України «Про страхування» знищив паростки, які тільки почали зароджуватися в інституті брокерів, а страховики продовжували нарощувати свої регіональні структури, збільшуючи витрати на їх утримання», - зазначив експерт ринку страхування України.

Він додав, що повторна спроба донести ці думки до ринку була на VI-й Карпатській конференції в 2010 році. Але вона також не увінчалася успіхом. Хоча вже «віяло вітром змін» у свідомості окремих страховиків.

В період економічної кризи, коли зменшилися обсяги зібраних премій, стали лічити витрати, скорочуючи в першу чергу підрозділи і окремі посади, що не приносять прибутки. І лише тоді почалося скорочення витрат на регіональні структури страхових компаній.

«Останній круглий стіл в комітеті Верховної Ради показав високий інтерес учасників ринку до даної проблеми. Але, на таке усвідомлення знадобилося 11 років мук і доведення ситуації до критичного стану», - підкреслив Габідулін.

Владислав Кордік

Источник: INTV
 

Обзор DEDALINFO