Почитаем прессу

Размер текста
06.02.2024
Нургюль Гексу: від домогосподарки до експертки-розслідувачки
Нургюль Гексу: від домогосподарки до експертки-розслідувачки

Річниця руйнівного землетрусу в Туреччині: як "звичайна домогосподарка" розкрила правду про загибель своєї родини

6 лютого виповнюється рік з потужного землетрусу на півдні Туреччини, внаслідок якого загинули понад 50 000 людей. Тепер зрозуміло, що якби будівельні компанії дотрималися усіх норм, можна було б врятувати тисячі життів. Одна жінка вирішила з’ясувати, що стало причиною руйнування будівлі, де жили її близькі.

До лютого минулого року Нургюль Гексу була, як вона каже, звичайною домогосподаркою. Вона любила готувати içli köfte, традиційну страву з фрикадельок, один із її улюблених рецептів.

Вона жила на околиці Стамбула, а її 31-річний син Ахмет Джан Забун із дружиною і маленькою дитиною жив на південному сході Туреччини.

Ахмет Джан був не єдиною дитиною Нургюль, але він був її старшим сином, якого вона народила ще підліткою, і їхні стосунки були особливими.

Вона допомогла йому здобути університетську освіту і пишалася його досягненнями. Сама вона не вчилася в університеті і змушена була закінчувати школу екстерном.

6 лютого 2023 року її світ перевернувся з ніг на голову: місто Кахраманмараш, де жив Ахмет Джан, стало епіцентром потужного землетрусу.

Щонайменше 7 000 будівель у місті зруйнував землетрус, і серед них - будинок Ахмета Джана.

Нургюль кинулася у Кахраманмараш шукати свого сина, його дружину та їхню дитину, або, як вона сама каже, своїх "трьох дітей".

Будівля Ezgi

Хоча у Кахраманмараші землетрус зруйнував багато будівель, район, де жив син Нургюль, здавалося, не постраждав так сильно.

Житловий десятиповерховий комплекс Ezgi, де жив син Нургюль, був одним із небагатьох у цьому районі, який перетворився на руїни. Решта околиць майже не постраждала.

Такі ж розбіжності помітили й в інших постраждалих від землетрусу районах. І багато хто в Туреччині почав запитувати, чому одні будівлі впали, а інші - ні, навіть якщо вони стояли поруч, були однаковими заввишки, зведені в одному стилі та в один час.

Нургюль чекала, поки рятувальні команди обшукували руїни будівлі Ezgi.

Через вісім днів вони знайшли тіла Ахмета Джана, його дружини Несібе та їхньої доньки Асуде, онуки Нургюль.

І Ахмет Джан, і Несібе були юристами. Малечі Асуде було лише пів року.

"Втратити не одну, а трьох дітей – справді тяжко", – каже Нургюль.

Вона часто ділиться сімейними фотографіями у соціальних мережах, де вона створила сторінки після катастрофи.

"Я не хотіла, щоб вони загинули даремно і щоб я просто забула про них", – каже Нургюль.

Загалом під час обвалу будинку Ezgi загинули 35 людей. Вижили лише двоє.

Пошуки правди

Нургюль вирішила зʼясувати, чому будинок її сина впав, а інші - ні. Але їй потрібні були докази та експертні знання.

Вона спілкувалася з місцевими інженерами-будівельниками та експертами з будівництва. Вона навчилася знаходити фотографії "до" і "після" в інтернеті, почала розбиратися у будівельних нормах та у тому, як затверджують будь-які зміни в них.

Потім у червні минулого року вона натрапила в YouTube на турецьке відео BBC, яке ми зняли про обвалення однієї будівлі в місті Ізмір після землетрусу 2020 року.

Нургюль написала нам повідомлення в соціальних мережах з проханням допомогти проаналізувати обвал будівлі Ezgi.

Ми підтримували з нею зв’язок протягом кількох місяців, поки вона продовжувала досліджувати, чи не було порушень під час будівництва Ezgi.

Ми створили з її висновків серію малюнків, щоб проілюструвати те, що сталося.

"Я намагалася знайти якомога більше доказів на тому місці, де я втратила свою дитину", - каже Нургюль.

"Це не повинно було бути моєю відповідальністю. Але, здається, якби я цього не зробила, ми б нічого не виявили".

Нургюль з'ясувала, що в багатьох районах, які постраждали від землетрусу, розслідування, розпочаті за заявами про порушення будівельних норм, закрили через брак доказів. Вона не хотіла, щоб це сталося з нею.

Вона дала численні телевізійні інтерв'ю, щоб розголосити свою справу.

Попри те, що до землетрусу вона не дуже вміла користуватися соцмережами, вона зробила сторінку в інстаграмі, присвячену будинку Ezgi, намагаючись зібрати інформацію від інших сімей загиблих та експертів з будівництва.

Нургюль наголошує, що прокурор міг зібрати докази з відкритих документів про будівництво будівлі. Однак вона хотіла переконатися, що всіх винних в обвалі будинку притягнуть до відповідальності, тому вона зосередилася на зборі доказів того, як проводили реставрації та перебудови Ezgi.

Прокуратура почала розслідування та замовила експертний звіт щодо обвалу будівлі Ezgi, який завершили у липні 2023 року. Докази Нургюль стали ключовим внеском.

Що сказано у звіті?

Звіт встановив, що багато змін у будівлі проводили з порушенням наявних будівельних норм і вони були незаконними.

Доктор Бейза Ташкін, доцент кафедри цивільного будівництва Стамбульського технічного університету, сказав BBC, що той факт, що навколишні будівлі залишилися цілими, свідчить про серйозні проблеми у конструкції будівлі Ezgi.

Звіт показав, що ключовий опорний елемент або одразу побудували з порушеннями, або змінили пізніше.

Офіційний лабораторний аналіз також показав, що деякі матеріали та будівельні процеси не відповідають затвердженим стандартам.

А потім було дещо ще.

Кафе на першому поверсі

Після обвалу будівлі Ezgi виникли також питання щодо ремонту кафе на першому поверсі, проведеного раніше.

Ремонт передбачав об’єднання трьох окремих блоків на першому поверсі в один великий простір. Там також встановили службовий ліфт, видаливши частину підлоги, а в перегородках вирізали кілька великих отворів для вентиляції.

Під час ремонту також видалили або замінили опорну стіну, яка була у початковому проєкті будівлі, але згодом зникла.

У 2021 році жителі Ezgi створили петицію місцевій владі. Вони звернулися з проханням провести перевірку, їх непокоїло те, що ремонт порушив міцність конструкції їхнього будинку.

У відповіді сказано, що "жодних відхилень" від початкового архітектурного проєкту не виявили.

Тепер Нургюль дивується, чому проігнорували заклик про допомогу та чи влада "взагалі перевірила будівлю, коли писала цю відповідь".

Після завершення звіту прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Дизайнера інтер’єру кафе на першому поверсі та інженера, який відповідав за початкове будівництво будівлі, заарештували у вересні 2023 року, вони очікують суду.

Слідство також видало ордер на арешт підрядника, але його не виконали, ймовірно, через похилий вік чоловіка.

Його адвокат відкинув звинувачення в тому, що його клієнт відповідальний за обвал, і звинуватив у цьому пізніші зміни конструкції. Адвокат поки що не відповів на наш запит про додаткові коментарі.

Власники кафе, яких також мали арештувати, зникли та залишаються на волі. У вересні минулого року вони у соцмережах спростовували свою причетність до будь-яких порушень будівельних норм під час ремонту першого поверху.

Місцеву владу поки не допитали.

Ми звернулися за коментарем до міністерства внутрішніх справ Туреччини, але відповіді не отримали.

Спадщина Ezgi

Арешти та кримінальні звинувачення, як у випадку Ezgi, не унікальні. У постраждалих від землетрусу районах розслідують десятки справ, пов’язаних з порушеннями у будівництві та незаконними перебудовами.

У липні минулого року міністерство юстиції Туреччини заявило, що у таких справах заарештували понад 350 людей.

Працюючи над своїм дослідженням, Нургюль також допомагала іншим, ділячись знаннями про будівельні норми та цивільну інженерію, а також своїми навичками розслідування за допомогою відкритих даних.

Вона каже, що сповнена рішучості знайти винних в обвалі, щоб у майбутньому ні в кого не виникло спокуси обійти чи порушити будівельні норми.

"Можливо, завдяки будинку Ezgi такі речі більше не стануться у майбутньому. Я борюся, щоб показати приклад".

 

 

Обзор DEDALINFO